Hammaslääketieteen ammattilainen, joka käyttää turvallisuutta

Dentiinin hypersensitiivisyys

Dentiinin hypersensitiivisyys on hampaissa tuntuvaa lyhytkestoista, terävää kipua, joka ilmenee vasteena tavallisesti harmittomaan ärsykkeeseen. Dentiinin hypersensitiivisyys, jota kutsutaan usein hampaiden herkkyydeksi tai vihlonnaksi, ilmenee äkillisesti, kun hampaan dentiini altistuu ulkoisille ärsykkeille, kuten kuumille, kylmille tai happamille ruoille, jotka ärsyttävät hampaan ytimessä olevia hermoja.

 • Etiologia, syyt ja oireet

  Dentiinin hypersensitiivisyys johtuu hampaan dentiinikerroksen paljastumisesta. Tavallisesti pehmeää dentiiniä suojaavat joko juuria ympäröivät ikenet tai kova hammaskiille kruunussa. Dentiinissä olevat tubulukset eli kapeat kanavat johtavat hampaan ytimeen, jossa hermosyyt sijaitsevat. Saavuttaessaan dentiinitubulukset ulkoiset ärsykkeet voivat stimuloida hermosyitä, mikä aistitaan kipuna.

  Dentiinin paljastumisen tavallisin syy on ienkudoksen vetäytyminen. Vetäytyessään ikenet paljastavat hampaan kaulan, jossa dentiiniä suojaa vain ohut kerros helposti pois kuluvaa juurisementtiä.

  Myös hammaskiilteen menetys voi aiheuttaa dentiinin hypersensitiivisyyttä, jos kiilteen alla olevaa dentiiniä suojaava kiillekerros kuluu kokonaan pois eroosion, abraasion tai attrition vaikutuksesta.

  Monet ulkoiset ärsykkeet voivat laukaista dentiinin hypersensitiivisyyden aiheuttaman vihlonnan. Yleisiä laukaisevia tekijöitä ovat:

  • Kuumat, kylmät, sokeripitoiset tai happamat ruoat ja juomat

  • Kylmä ilma

  • Kosketus, esimerkiksi hampaiden harjaaminen tai dentiinin paljastuneen pinnan raapiminen.

  Dentiinin hypersensitiivisyys on yleinen mutta aliraportoitu vaiva, joten sen ilmaantuvuutta on vaikeaa mitata tarkasti. Tutkimuksissa on kuitenkin arvioitu, että esiintyvyys voi olla jopa 60 %. Vaikka dentiinin paljastumisen riski suurenee iän myötä, dentiinin hypersensitiivisyyttä esiintyy yleensä eniten 30–40-vuotiailla, sillä tubulukset voivat tukkeutua luonnostaan.

   

  Dentiinin yliherkkyys johtuu hampaan dentiinikerroksen altistumisesta
 • Vaikutus potilaan elämänlaatuun

  Dentiinin hypersensitiivisyys voi aiheuttaa potilaalle huomattavaa kipua. Tästä huolimatta potilaat eivät usein kerro hampaiden vihlonnasta suunhoidon ammattilaiselle.

  Varhaisessa vaiheessa, kun vihlontakipu on satunnaista ja lyhytkestoista, monet yksinkertaisesti hyväksyvät asian ja välttävät vihlontaa laukaisevia tekijöitä.

  Dentiinin hypersensitiivisyys voi kuitenkin edetä tilanteeseen, jossa vihlontakipua on usein ja se on pitkäkestoista ja voimakasta. Se voi vaikeuttaa päivittäisiä toimia, kuten syömistä, puhumista ja hampaiden harjaamista, mikä aiheuttaa vielä vaikeampia suunterveyden ongelmia.

  Henkilöt, joilla on merkittävää dentiinin hypersensitiivisyyttä, kertovat myös, että se heikentää elämänlaatua viemällä syömisen ja juomisen nautinnon ja tekemällä sosiaalisissa tilanteissa tai julkisilla paikoilla syömisestä ja juomisesta ahdistavaa tai kiusallista.

 • Ehkäisy, hallinta ja hoito

  Dentiinin hypersensitiivisyyttä voidaan hoitaa erityisesti tähän tarkoitukseen kehitetyillä hammastahnoilla ja suuvesillä. Ne vaikuttavat tavallisesti joko sulkemalla dentiinitubulukset ärsykkeiden välittymisen estämiseksi tai puuduttamalla hampaan hermon.

  Colgaten hammastahnoissa käytetty Pro-Argin-teknologia sulkee dentiinitubulukset fyysisesti. Se lievittää dentiinin hypersensitiivisyyttä välittömästi, kun ainetta hierotaan hampaan vihlovalle alueelle sormenpäällä. Hammastahnan päivittäinen käyttö parantaa edelleen kivulta suojaavaa vaikutusta ja tarjoaa vihlonnasta kärsiville potilaille pitkäkestoista kivunlievitystä.

  Dentiinin paljastumisen taustalla oleva syy (ienvetäytymä tai kiilteen kuluminen) on joka tapauksessa hoidettava, jotta dentiinipintoja ei paljastuisi lisää.

  Elektronisten mikrokuvien skannaus (SEM)

Tuotteet

herkkä

 

 

 

 

Tutustu

Resurssit

Henkilö, joka kirjoittaa tietokoneella

 

 

Tutustu