Diabetes ja suuntervey

 

diabetesta sairastava nainen syö kakkua

 

Suomen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa arviolta 0,5 miljoonaa ihmistä elää tällä hetkellä diagnosoidun diabeteksen kanssa, ja lisäksi arviolta 50 000-100 000 henkilön uskotaan kärsivän diagnosoimattomasta diabeteksesta. Yhdessä tämä tarkoittaa 9 prosenttia Suomen väestöstä. Lisäksi uskotaan, että jopa 700 000 ihmistä kärsii esidiabeteksesta. 

Suuren esiintyvyyden vuoksi terveydenhuollon ammattilaiset todennäköisesti kohtaavat usein diabetesta tai esidiabetesta sairastavia potilaita. Koska diabetes, karies ja ientulehdus (parodontiitti) vaikuttavat toisiinsa, näitä potilaita täytyy ohjeistaa ja neuvoa erityisen tarkasti suunterveyden ja -hygienian suhteen. Valtaosa leukojen alueen syvistä infektioista on lähtöisin hampaiston kroonisista tulehduksista. On tärkeää että kaikki terveydenhuollon ammattilaiset auttavat potilaita parantamaan suunterveyttään, ja samalla parannamme koko elimistön terveyttä ja autamme vähentämään suuria kansanterveysongelmia.

Lähes joka toinen kymmenestä suun terveydenhuollon asiakkaasta Suomessa sairastaa diabetestä*

 

 

ihmiset grafiikka

Hammaslääkärit ovat pitkään tienneet, että diabetes lisää ientulehduksen riskiä. Suomen yliopistosairaaloiden kehittämä julkisen verkkopalvelun Terveyskylän mukaan kohonneet verensokeriarvot lisäävät suun nesteiden sokeripitoisuutta, mikä edistää kariesta erityisesti ienrajassa ja aiheuttaa juurikariesta. Hampaiden reikiintyminen voi tapahtua huomattavan nopeasti. Viimeaikaiset tutkimukset ovat myös paljastaneet, että ientulehdus vaikuttaa haitallisesti verensokerin hallintaan, mikä nostaa verensokeritasoa ja pahentaa diabetesta sairastavien suun ja koko elimistön komplikaatioita. 

Diabetekseen liittyy muitakin suunterveydellisiä haasteita kuin karies, ientulehdus ja parodontiitti. Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että diabeetikoiden on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, jotta suun sairaudet voidaan havaita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ientulehduksen ja parodontiitin hoidossa hammaslääkäri ja/tai suuhygienisti poistavat pehmeät ja kovat bakteeripeitteet hammaspinnoilta. 

Voi olla myös hyödyllistä pitää mielessä tai kysyä seuraavista merkeistä tarkastuksen yhteydessä, sillä ne voivatollamerkkihuonosti kontrolloidustadiabeteksesta:

  • Ikenien verenvuoto
  • Kserostomia
  • Muutokset makuaistissa
  • Polttava tunne suussa
  • Suun tulehdukset, kuten kandidoosi
  • Hitaasti paranevat leesiot
  • Suurentuneet sylkirauhaset
diabeteksen oireet

Nämä saattavat olla merkkejä ja oireita diabeteksesta, jota ei ole vielä huomattu. Hammaslääkärin vastaanotolla voidaan myös suorittaa verensokeriarvio. Diabetesta epäiltäessä potilas tulisi lähettää jatkotutkimuksiin, jotta he saavat tarvitsemaansa hoitoa.

Potilaiden opastaminen suun ja elimistön välisestä yhteydestä

Usein potilaamme eivät ole tietoisia suun terveyden ja diabeteksen vaikutuksesta toisiinsa, saati sitten sen mahdollisista seurauksista. Ensimmäinen askel on siis potilaan ohjaaminen

Suun itsehoidon parantaminen 

Koska meillä on vain rajoitetusti aikaa potilaan kanssa vastaanotolla, suurin hyöty saavutetaan auttamalla heitä parantamaan kotona tapahtuvaa päivittäistä omahoitoa. Korosta suunterveyden tärkeyttä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, ja varmista, että potilas on hyvin varustettu kotona tapahtuvaan perusteelliseen suunhoitoon. 

Pyydä potilasta kertomaan sinulle suunhoitorutiinistaan (tai vielä parempi, näyttämään se käytännössä) ja kiinnitä huomiota parannettaviin kohtiin. Muista, että potilaat saattavat joskus jättää huonot tottumukset mainitsematta, joten lähesty aihetta hellävaraisesti, myötätunnolla ja tuomitsematta. Kiinnitä huomiota suunhoitorutiineissa päivittäiseen fluorin saantiin eli käytännössä harjausfrekvenssiin sekä käytettyyn fluorihammastahnan määrään. Kysy potilaalta kuinka usein hän pesee hampaitaan fluorihammastahnalla, kuinka kauan harjaus kestää, huuhteleeko suuta voimakkaasti pesun jälkeen ja paljonko hammastahnaa kuluu vuoden aikana. 

Voit myös suositella tehokkaita suunhoitotuotteita. Antibakteerisen hammastahnan kuten meridolin käyttö kahdesti päivässä, antibakteerisen suuveden, kuten meridol, seuraamana, on yksinkertainen ja tehokas tapa vähentää plakkia, ienongelmia ja muita suunterveyden ongelmia. Jos diabeetikon kariesriski on kohonnut, heidän tulisi olla yhteydessä suunhoidon ammattilaiseen ja saada neuvontaa reikiintymisen ehkäisystä ja korkeafluoridisesta hammastahnasta omahoidossa. Voimme myös kertoa potilaille, että alkuvaiheessa oleva karies ja ientulehdus voidaan pysäyttää ennen kuin ne pääsevät etenemään paikkaamista vaativaan reikiintymiseen tai parodontiittiin, joka on päässyt vaikuttamaan hampaiden tukikudoksiin.

Diabeetikoilla saattaa ilmaantua suun pehmyskudosten leesioita, jotka paranevat hitaasti. Voit opettaa potilaalle kuinka etsiä ja tunnistaa ne kotona ja antaa neuvoja siitä, milloin heidän tulee hakeutua hammaslääkärille pyytämään apua. 

Lopuksi muistutan, että meidän täytyy tiedostaa diabeteksen hallinnan olevan tunnetusti vaikeaa ja se vaatii potilaalta paljon opettelua. Sen sijaan, että esittäisimme suunterveyden hoidon vielä yhtenä velvollisuutena, haluamme auttaa potilasta löytämään keinoja vähentää diabeteksen mahdollista taakkaa ja tehdä heille mahdolliseksi kontrolloida oman terveytensä kehitystä. Kun potilaat kokevat voimaantumista, he ovat todennäköisesti motivoituneempia panostamaan aikaa ja energiaa suun ja kokonaisvaltaisen terveytensä edistämiseen.

Colgate Professional Oral Health
Päivi Väisänen 

 

Rekisteröidy ja tilaa uutiskirje

 

*Laskelma: 500.000 suomalaisella on diabetes ja 60% käy säännöllisesti hammaslääkärillä = 3.324.600 =500.000/3.324.600 =15% 1,5/10:stä potilaalla hammaslääkärin vastaanotolla. Perustuen kansainvälisen ICDAS International:n karieksen luokitteluun ja hallintajärjestelmään(ICCMS™)