Woman going for a jog in sunlight


Urheilujuomien kulutus ja mahdollinen hampaiden eroosio kesäkuukausina

American Dental Associationin (ADA) mukaan noin 45,9 prosentilla lapsista ja jopa 80 prosentilla aikuisista Yhdysvalloissa esiintyy hampaiden eroosiota. Suomessa myös Hammaslääkärilehdessä on todettu suomalaisilla olevan huomattavissa määrin eroosiivisiä vaurioita. Suunterveyden ammattilaiset voivat auttaa hallitsemaan hampaiden eroosioriskiä sekä erityisesti paljon urheilevia asiakkaitaan nauttimaan kesästä terveellisemmin.

 

Faktoja hampaiden eroosiosta

Hampaiden eroosio tarkoittaa hammaskiilteen liukenemista muiden kuin bakteeriperäisten happojen vaikutuksesta. Se voi johtua sisäisistä syistä, kuten happojen takaisinvirtauksesta tai liiallisesta oksentelusta, tai ulkoisista hapoista. Jälkimmäisiä on esimerkiksi mehuissa, urheilujuomissa ja matalan pH:n elintarvikkeissa. 

Hampaita kuluttavissa aineissa pH-arvo on alle 5,5. Arvo ei kuitenkaan kerro suoraan aineen haitallisuudesta. Esimerkiksi jogurtin pH on noin 4,2, mutta se ei aiheuta eroosiota. Jogurtissa on mukana kalsiumia, joka neutraloi happamuutta. Kalsiumin lisäksi hampaita suojaa eroosiolta syljeneritys ja syljen kyky laimentaa happoja. Kuivasuisten kannattaa kiinnittää huomiota syömiseen, sillä heillä on vähemmän sylkeä suojaamassa hampaita.

Happamia marjoja ja hedelmiä ei pidä syödä liian tiheästi. Ne kannattaa nauttia aterioiden yhteydessä ja niin, että mukana on kalsiumpitoisia maitotuotteita tai esimerkiksi kalsiumpitoista soija- tai kaurajuomaa. Happamia marjoja ja hedelmiä ei pidä syödä liian tiheästi. 

Raakaravinnon syöjän ja kasvissyöjän hampaat voivat kulua herkästi. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että jopa 77 prosentilla pelkästään kasvisruokia syöneistä esiintyi eroosiosta johtuvaa hampaiden kulumista. Sekaravintoa syöneistä eroosiota todettiin kymmenellä prosentilla.

Kun suuontelon happopitoisuus ylittää jatkuvasti syljen ja muiden toimintojen puskurointikyvyn. Happo liuottaa hampaan rakenteesta mineraaleja, joita ei synny uudelleen riittävästi. Tämä nettovaikutus johtaa kiilteen liukenemiseen. Kiille liukenee vähitellen, ja lopulta paljastuu hammasluu, johon hampaiden eroosio niin ikään vaikuttaa. Hammasluun paljastuminen aiheuttaa myös hampaiden vihlontaa, koska suojaavan hammaskiilteen kuluminen jättää hammasluun kanavat avoimiksi ärsykkeille.

 

Hampaiden eroosio ja urheilujuomat

Urheilujuomat on tarkoitettu nesteytykseen ja elektrolyyttien palautukseen intensiivisen tai pitkäkestoisen liikunnan aikana. Ne eivät kuitenkaan yleensä ole välttämättömiä lyhyempi kestoisissa liikuntasuorituksissa tai kuntoilussa. Urheilujuomia kuitenkin markkinoidaan aggressiivisesti, mikä saa ihmiset uskomaan, että ne edistävät terveyttä.

Todellisuus voi olla päinvastainen. Urheilujuomissa (ja monissa muissa juomissa) on matala pH, joten ne voivat liuottaa hampaiden rakenteesta mineraaleja ja altistaa hampaat happoeroosiolle. Moniin urheilujuomiin on lisätty sokeria, josta saa energiaa. Tämä tekee niistä erityisen houkuttelevia – ja erityisen vaarallisia suun terveydelle.

 

Potilaiden tukeminen kesällä ja sen jälkeen

Urheilujuomien kulutus todennäköisesti lisääntyy kesällä, kun yhä useampi kuntoilee ja harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja. Suurempi kulutus tarkoittaa tiheämpiä ja jatkuvia hampaisiin kohdistuvia happohyökkäyksiä, mikä lisää hampaiden eroosioriskiä. Koska hammaskiilteen liukeneminen on peruuttamatonta, suunhoidon ammattilaisen on tärkeää ottaa esille hampaiden eroosio, jotta potilas saa tukea ja apua sen ehkäisemiseen.

Suosittelle eroosioriskissä oleville potilaillesi kiillettä vahvistavaa elmex Professional Opti-Namel - hammastahnaa päivittäiseen käyttöön. Kariesriskissä olevalle eroosiopotilaalle sairaanhoitaja, suuhygienisti, lääkäri tai hammasläääkäri voi myös suositella ilman reseptiä saatavilla olevaa korkeafluoridista hammastahnaa 5mg/g. Se on erityisneuvontaa vaativa itsehoitolääke, joka on saatavilla ainoastaan apteekista. Käyttöä jatketaan suuhygienistin tai hammaslääkkärin valvonnassa ja potilaan kanssa sovitulla tarkastusvälillä.

Jotta potilaasi saisi parhaat tulokset apteekin korkeafluoridisesta lääkehammastahnasta tai ilman reseptiä saatavilla olevista hammastahnoista, valista häntä urheilujuomien ja muiden ulkoisten happojen lähteiden liiallisen käytön riskeistä. Happamien tuotteiden syömisen tai juomisen jälkeen olisi hyvä nauttia vettä, juustoa tai pähkinöitä. Suositeltavia vaihtoehtoja ovat myös kalsiumia sisältävät juomat, joihin ei ole lisätty sokeria, kuten piimä. Liian voimakasta hampaiden harjausta tulee myös välttää välittömästi happamien tuotteiden käytön jälkeen.

Auta potilasta löytämään keinoja vähentää tai välttää liiallista happamien juomien käyttöä ja opasta häntä haittojen vähentämisessä. Vesi on paras valinta janon sammuttamiseen kun urheilujuoman käyttö ei ole välttämätöntä. Ohjaa valitsemaan pehmeän hammasharjan ja harjaamaan hampaat huolellisesti fluorihammastahnalla säännöllisesti kaksi kertaa päivässä.

Jos  hampaat vihlovat , elmex Sensitive Professional Repair & Prevent + Gum Care  -hammastahna lievittää hampaiden vihlontaa välittömästi* ja pitkäkestoisesti. Se sisältää Pro-Argin-teknologian lisäksi kahta sinkkiä antaen kestävän suojan myös ikenille.  

Tämän monitahoisen lähestymistavan avulla voit auttaa urheilevaa asiakastasi saavuttamaan paremman suunterveyden.

*Välittömän lievityksen aikaansaamiseksi levitetään sormenpäällä vihlovaan hampaaseen ja hierotaan hellävaraisesti minuutin ajan.