EU:n kosmetiikka-asetus säätelee suurta osaa hammastahnoista

EU:n kosmetiikka-asetus säätelee suurta osaa hammastahnoista

 

Hammastahnat ovat tärkeä osa perushygieniaamme, ja niiden käyttämisellä parannetaan merkittävästi ihmisten suunterveyttä. Niiden avulla saavutetaan mittavia säästöjä terveydenhuollossa, Euroopan tasolla vuosittain arviolta 4,5 miljardia euroa. Suurin osa markkinoiden hammastahnoista määritellään kosmetiikaksi.

Suuri osa hammastahnoista kuuluu EU:n kosmetiikka-asetuksen (1223/2009/EY) sovellusalaan, mikä asettaa hammastahnoille tiukat turvallisuusvaatimukset ja säätelee esimerkiksi hammastahnojen fluoripitoisuudesta. Lain mukaan kosmeettisella valmisteella tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet) tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa, tarkoituksena yksinomaan tai pääasiassa näiden osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.

Kun selvitetään, onko hammastahna kosmetiikkaa, tuotetta verrataan ensin tähän määritelmään. Lisäksi tarkastellaan, ovatko tuotteen ainesosat kosmetiikkalainsäädännön mukaisia. Myös tuoteväittämät ovat suurennuslasin alla, koska ne voivat vaikuttaa tuotteen luokitteluun. Esimerkiksi lääkkeelliset väittämät ovat kiellettyjä. Hammastahnojen voi kuitenkin väittää esimerkiksi vahvistavan hammaskiillettä, ennaltaehkäisevän plakkia tai suojaavan reikiintymistä tai vihlontaa vastaan. 

Markkinoilla on myös reseptillä määrättäviä lääkehammastahnoja. Apteekeista on myös saatavilla ilman reseptiä sairaanhoitajan, suuhygienistin, lääkärin tai hammaslääkärin suosituksella korkea fluoridista lääkehammastahnaa. Lisäksi on CE-merkittyjä hammastahnoja, jotka ovat lääkinnällisiä laitteita. Tällaisten tuoteväittämät voivat esimerkiksi poiketa kosmeettisen hammastahnan väittämistä. Suuri osa hammastahnoista on kosmetiikkaa ja tässä tekstissä keskitytään kosmetiikka-asetuksen mukaisiin hammastahnoihin, joita on saatavilla esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa. 

Kosmetiikan turvallisuus

Kosmetiikkalainsäädännön ydin on tuoteturvallisuus: kaikkien tuotteiden turvallisuus on varmistettava riskinarvioinnilla. Turvallisuus lähtee raaka-aineista: niiden on oltava turvallisia käyttökohteessaan. Kosmetiikka-asetuksessa on lueteltu kielletyt, rajoituksin sallitut, sallitut väri- ja säilöntäaineet sekä uv-suodattimet.

Yllä mainittujen ainesosien turvallisuusarvioinnista vastaa Euroopan komission riippumaton tiedekomitea SCCS. Arviot ovat julkisesti saatavilla. Muun muassa hammastahnojen fluoriyhdisteet ovat rajoituksin sallittuja ja niille on määritelty enimmäispitoisuusrajat. Aineiden, joita ei ole kielletty tai joille ei määritelty käyttörajoja, turvallisuuden todentamisesta vastaa EU:hun sijoittautunut vastuuyritys.

Kosmetiikkatuotteen turvallisuusarvioijalta vaaditaan laissa määrätty pätevyys, koskaturvallisuusarviointi ei ole standardoitu prosessi, vaan tapauskohtainen arviointi. Turvallisuusarviointitiedot tulee kirjata kunkin tuotteen tuotetietoihin. Kosmetiikan valvovilla viranomaisilla - Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes - on tarvittaessa oikeustarkistaa tiedot ja varmistua, että markkinoilla oleva tuote täyttää vaatimukset.

Hammastahnojen tyypillinen koostumus

Hammastahnojen koostumus vaihtelee, jotta voidaan vastata erilaisiin kuluttajien tarpeisiin. Tyypillisesti hammastahnat sisältävät hiovia, peseviä, kosteutta ylläpitäviä ja säilöntäaineita sekä aromeja, väriaineita ja fluoria.

Hiovat aineet (esim. Hydrated Silica) poistavat värjäytymiä ja plakkia ja kiillottavat hampaita. Niiden täytyy olla riittävän hiovia toimiakseen, mutta ne eivät saa vahingoittaa hammaskiillettä. RDA-arvo (Relative Dentin Abrasivity) kertoo tahnan hankaavuuden. Huomionarvioista on, ettei hammastahnoilta vaadita EU:ssa tätä merkintää. Tavallisissa hammastahnoissa arvo on yleensä alle 100. Joissain erikoistahnoissa hankaavuusluku voi olla yli 100, mutta alle 250.

Pesevät ainesosat (esim. Sodium Lauryl Sulfate) saavat aikaan hammastahnan vaahtoamisen, mikä auttaa irrottamaan ruoan jäämiä ja plakkia. Kosteutta ylläpitävät aineet (esim. Glycerin) antavat hammastahnalle rakenteen ja säilyttävät kosteuden, niin ettei hammastahna kuivu. Myös sakeutusaineita (esim. Cellulose Gum) käytetään antamaan rakennetta. Säilöntäaineet (esim. Benzyl Alcohol) puolestaan ehkäisevät bakteerien tai muiden mikrobien kasvua tuotteessa. Aromit (esim. Sucralose) ja väriaineet (esim. CI77891) saavat tahnan maistumaan ja näyttämään miellyttävältä. Maulla on oleellinen käyttöä lisäävä vaikutus.

Hampaiden puhdistamiseen voidaan käyttää fluoripitoisia, fluorittomia tai erikoistahnoja. Fluori edistää hammaskiilteessä kemiallista reaktiota, joka tuo happamuuden heikentämään kiilteeseen korvaavia mineraaleja, mukaan lukien kalsiumia. On suositeltavaa, että tahna sisältää riittävän määrän fluoria, jotta hampaiden reikiintyminen estetään mahdollisimman tehokkaasti. Erikoistahnoissa on fluorin lisäksi jokin ainesosa, jolla pyritään esimerkiksi ehkäisemään hampaiden vihlomista (esim. Arginine). Markkinoilla on myös fluorittomia hammastahnoja. Ammattilainen voi auttaa asiakasta löytämään hänen tarpeeseensa soveltuvan hammastahnan.

Eri aineosien turvallisuus

Yleistä turvallisuuskeskustelua hammastahnojenkin sisältämistä aineista käydään aika ajoin. Aiemmin varsin yleisesti kosmetiikassa käytetyt ei sisällä -väittämät, esimerkiksi "fluoriton" tai "ei sisällä natriumlauryylisulfaattia", ovat voineet vaikuttaa keskusteluun. Tällaisiin väittämiin on puututtu lainsäädännön keinoin ja tuotteissa ei saisi käyttää enää ei sisällä -väittämiä aineista, jotka ovat hyväksyttyjä ja turvallisia kosmetiikan raaka-aineita, koska tällaiset väittämät ovat omiaan antamaan negatiivisen kuvan turvallisista aineista. 

Esimerkiksi fluoriyhdisteitä on käytetty turvallisesti vuosikymmeniä hammastahnoissa ja niillä on kiistaton vaikutus suunterveyteen. Käytännössä kullekin sallitulle fluoriyhdisteelle määritelty lainsäädännössä turvalliset pitoisuudet. Suuhygieniavalmisteiden fluorin kokonaispitoisuus ei saa ylittää 0,15 %. Fluoriyhdisteitä sisältäviin suuhygieniavalmisteisiin pitää laittaa varoitus, esimerkiksi 'sisältää natriumfluoridia'. Jos hammastahnassa fluoripitoisuus on 0,1–0,15 %, eikä siinä ole merkintää soveltumattomuudesta lapsille (esimerkiksi varoituslauseke "vain aikuisille"), tuotteeseen on laitettava merkintä: Kuusivuotiaat ja sitä nuoremmat lapset: Käytä hampaiden harjauksessa herneen kokoinen määrä hammastahnaa ja valvo harjausta, jotta lapsi nielisi tahnaa mahdollisimman vähän. Muita fluorituotteita käytettäessä tulee ottaa yhteyttä hammaslääkäriin tai lääkäriin.

Myös monissa hammastahnoissa käytetty natriumlauryylisulfaatti (SLS) vilahtaa keskusteluissa välillä. Se on pesevä aine ja lisää tahnan vaahtoavuutta tarkoituksena tehostaa plakin poistoa ja fluorin vaikutusaikaa. Aineen käyttö on turvallista, mutta mikäli suussa on esimerkiksi haavaumia, voi ainetta sisältävä hammastahna ärsyttää. Tällöin kannattaa etsiä potilaan kanssa tilanteeseen sopivaa vaihtoehtoa. 

Vaikka jokin ainesosa aiheuttaisi jollekin haittaa, tämä ei tarkoita, että tuote on yleisesti vaarallinen kaikille käyttäjille. Eri tuotteiden vaikutukset ja esimerkiksi ainesosille allergisoituminen on aina yksilöllistä. Kunkin tuotteen koostumus on saatavilla tuotteen pakkausmerkintöjen aineosaluettelossa, joka on tuotteissa käyttäjiä varten. Siitä pystyy tarkistamaan, sisältääkö tuote esimerkiksi jotain ainetta, jolle käyttäjä on allerginen tai herkistynyt. Ainesosaluettelosta ei sen sijaan pysty päättelemään tuotteen turvallisuutta tai tehokkuutta, eikä kuluttajan tarvitse murehtia esimerkiksi eri ainesosiin liittyvästä turvallisuuskeskustelusta. Kaikkien käytettävien aineiden pitää olla kosmetiikkakäytössä turvallisia ja tuotteiden teho pitää pystyä todentamaan valvovalle viranomaisille pyydettäessä.

 

Kirjoittaja

Eeva-Mari Karine

Asiantuntija (kosmetiikkalainsäädäntö)Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry

Twitter: @Eeppok

Linkki alkuperäiseen artikkeliin: https://www.kosmetiikkajahygienia.fi/?s=hammastahnat